Tjejer och deras 4344 olika sätt att gå ner i vikt på

22 Oktober 2014 - 10:51 Matilda,

 

Tänkt att jag kan dela med mig av krönikan jag skrev på skrivardagen. Den vart ändå helt ok och det är värt att tänka på. 

Den psykiska ohälsan ökar som aldrig förr. Vi är stressade, inte bara över det där jobbiga provet vi ska skriva nästa vecka, utan över det mesta. Konstant stress. Kanske som en utav bieffekterna till att även träningshetsen är på topp. Nu måste du få in både skola/arbete, sömn, socialt umgänge och dessutom träning i ditt redan pressade schema. Hur din kropp ska se ut är inte valfritt längre.

Du ska vara antingen kurvig på ett för de flesta svenskar ouppnåeligt sätt eller supertränad(det är även helt okej att plastikoperera rumpan och kalla det träningsresultat, om man nu känner för det). I och med att kompisarna hakar på senaste trenden ökar pressen inifrån kompisgängen. Finns det överhuvudtaget något viktigare hos en individ än en kropp enligt dagens skönhetsideal? Det verkar inte så. Deal with it?


Nej, jag tänker fan inte “deala med det”. Inte idag, inte imorgon, inte ens i helgen. Jag ser ut hur fan jag vill. Och inte ska någon annan behöva bry sig om hur jag väljer att se ut, de kan gott spara sig den tiden. För jag bryr mig inte. Och det borde inte du göra heller. Man kan faktiskt välja kompisar som inte beter sig som skit. Som väljer att inte kommentera ditt utseende just av den anledningen, det är ju trots allt ditt.


Åh nej, har du lite fett på magen? Då måste du iväg till gymmet, genast! Tipsen från de självutnämnda proffsdietisterna(dina vänner, de läser ju faktiskt x antal träningsbloggar) kommer som på beställning. Börja äta mindre, skippa kolhydraterna. Skit fullständigt i hur skadligt det är för kroppen med enbart proteiner, du blir ju smalare. På bekostnad av vad? Jo, din hälsa. Fast den bryr du dig ju ändå inte om. Det gör tydligen inte dina vänner heller.

 

Jag hör ständigt om unga tjejer som mixtrar med både vikt och kost. De målar upp det som på moln, hur mycket vikt de tappar och hur snabbt det går. Hur de inte känner av hungern lika mycket längre. Vi måste stanna upp och fråga oss, är det positivt att inte känna hunger? Kroppen är trots allt skapt för att kunna säga till när vi är hungriga, behöver sova etc. När en av våra viktigaste funktioner börjar svacka, är det inte dags att sätta stopp?

 

Det man inte får höra är hur illa de egentligen mår utav det. Jag har själv hållit på med sådant och en sak kan jag lova dig, jag har mått bättre än jag gjorde då. Ständigt frusen, humör som går i höga berg och djupa dalar, koncentration i nivå med en treårings. Alla typer av fungerande dieter ska dessutom kombineras med träning, det kan vilken kunnig person som helst intyga. Ett för stort glapp mellan intag utav energi och behov av energi gör att du knappt klarar av att anstränga dig. Alltså, det är bara dumt.

 

När det gäller självsvält, så är det extremt farligt och hemskt ineffektivt. Det slutar sällan bra. Till en början har tjejen faktiskt tappat en del fett. Wow, hennes kompisar blir lite sugna på att göra samma sak de med. Det var ju trots allt de som satt och planerade kosten med henne. Kalorigränsen, som var på tok för låg. Hur hon skulle ta med frukosten på vägen och slänga den eller försova sig och “missa” den. Hur hon skulle sätta på kranen för att dölja sitt hulkande inne på toaletten. Allt för att dölja för föräldrarna. Det verkar ju fungera ganska bra, vikten bara rasar. Men vänta lite, hon fortsätter smalna av. Nu är hon bara skinn och ben. Hon äter ingenting. Varför ser hon inte att det räcker nu? Och varför lyssnade hon bara på dig när du gav henne viktminskningstips och inte nu?

 

Det är ledsamt att höra hur okunniga de flesta är, när man börjar ställa frågor. Många vet inte hur kroppen fungerar gällande kombinationen protein, kolhydrater och fett. De har ingen aning om de långsiktiga skadorna de skapar genom obalansen de själva väljer. Lider du utav kraftig övervikt, ja då kanske det är dags att ta tag i sin kost, men då vänder man sig till en dietist och inte till en pinnsmal nöjesbloggare. I de flesta fall är personerna som tramsar med olika dieter inte ens överviktiga, de har lite kvinnliga kurvor, vilket i sin tur är helt okej att ha.

 

Att förlora fett ska för övrigt vara en långsam process. Det ska kräva både arbete och tid. Fuskar du med någon utav dessa delar kommer resultatet inte att vara långsiktigt, utan du kommer gå upp i vikt igen när kroppen inte pallar dieten längre och du tvingas sluta.

 

Så snälla ni, läs på och var försiktiga. Man får bara en kropp, ta hand om den. Och låt oss alla sluta kommentera andras utseende. Vi är alla olika, låt det få fortsätta vara så.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0